Kblaadjenipsel.jpg
capaciteitstarief

Wat zijn de nieuwe nettarieven? En hoe ermee omgaan?

In Vlaanderen wordt op 1 juli 2022 de nieuwe nettarieven geïntroduceerd. Dat is de nieuwe berekening voor je gebruik van het elektriciteitsnet en hoofdzakelijk van toepassing op alle huishoudens met digitale meter.

De distributienettarieven, het deel van je elektriciteitsfactuur dat je leverancier betaalt aan de netbeheerder, is nu gebaseerd op je verbruik in kWh. Ho groter je verbruik, hoe meer de kosten. Een deel van die distributienettarieven, de netkosten, krijg je vanaf de invoering van de nieuwe tarieven grotendeels aangerekend op basis van je capaciteit in plaats van je verbruik. Voor een gemiddeld gezin maken de netkosten nu 21% uit van de elektriciteitsfactuur.

Wat is het capaciteitstarief?

De netkosten zullen worden berekend op basis van een ‘gemiddelde maandpiek’. Per maand registreert de digitale meter het hoogste gemiddelde vermogen (in kW) per kwartier dat je afneemt. De gemiddelde maandpiek is het gemiddelde van die twaalf maandelijkse pieken. Ligt je gemiddelde maandpiek lager dan 2,5 kW, dan betaal  je toch capaciteitstarief voor 2,5 kW.  Omdat alleen de digitale meter de maandpieken kan registreren betaal je geen capaciteitstarief tot je een digitale meter krijgt. In afwachting betaal je een vast bedrag. 

Wat voor eigenaars van zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2021 kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter in Vlaanderen, een energiecontract met injectietarief afsluiten. Midden januari 2021 werd ook een het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief afgeschaft. 

Heb je nog geen digitale meter? Dan kan je de installatie ervan uitstellen tot minstens 2025, dankzij een akkoord tussen de Vlaamse regering en de distributienetbeheerder. Zo blijf je nog even genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. 

Hoe vermijd je een hogere factuur door het capaciteitstarief? 

Neem je verbruik onder de loep en probeer ervoor te zorgen dat je je verbruik spreid. Beperkt het gelijktijdig aanzetten van grote verbruikers die langer dan een kwartier continue werken (wasmachine, droogkast, laden van een elektrische wagen)

Probeer de energie van je zonnepaneleninstallatie ook meteen te verbruiken. Laad de wagen wanneer de zon schijnt of stel de slimme lader in dat hij enkel met zonne-energie mag laden. Beter traag laden aan een laag vermogen, dan snel aan een hoog vermogen om een piek te vermijden. 

Maar wat als je overdag buitenshuis werkt en pas energie verbruikt wanneer de zon niet (voldoende) energie oplevert? 

Veel gezinnen zijn overdag aan het werk, naar school of hebben een drukke activiteitenkalender. Hierdoor verbruiken voor hun huishoudelijke taken dus vooral ’s morgens en ’s avonds veel energie.

Dit maakt zonne-energie gebruiken wanneer de zon schijnt, dus niet gemakkelijk. Je kent dat wel: “Voor je naar je werk vertrekt nog snel een wasmachine insteken, en bij thuiskomst gaat die in de droger”  en  “Thuiskomen van het werk en de elektrische wagen in de lader pluggen om de volgende dag met een volle batterij weer de baan op te kunnen”. 

Een thuisbatterij kan je hierbij helpen. Deze kan je avondverbruik opvangen door de energie die je overdag niet gebruikt maar wel opwekt, tijdelijk op te slagen op de batterij. lees hier meer over de mogelijkheden. 

 

Contacteer ons