Kblaadjenipsel.jpg
Bebat bijdrage

De nieuwe milieubijdrage voor thuisbatterijen

In 2021 zijn thuisbatterijen duidelijk aan hun opmars begonnen. Door de hoge energieprijzen en regelgevingen zal dit de komende jaren alleen nog maar stijgen.

Wij als installateur zijn door de wettelijke aanvaardingsplicht mee verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de verwerking en recyclage van thuisbatterijen aan het einde van hun leven, en zullen we oude thuisbatterijen die we geplaatst hebben terugnemen. Zo zorgen we er mee voor dat ze op de juiste manier verwerkt en gerecycleerd zullen worden.

Wat verandert er precies?

De oude regelgeving (tot 31/12/2021) 

Voor thuisbatterijen boven 20 kg was er een administratieve bijdrage van 0,057 euro (excl. btw) per batterij, ongeacht de capaciteit. Die kost dekte de preventie, sensibilisering, communicatie en rapportering door Bebat.  Maar niet de kost van ophaling, ontmanteling en recyclage. 

De nieuwe regelgeving (vanaf 1/01/2022) 

Thuisbatterijen met een gewicht tot en met 200 kg die gekoppeld zijn aan een energieproductie-installatie voor elektriciteit, op basis van lithium-ion of zoutwater. De prijs wordt berekend op basis van het gewicht van de thuisbatterij: 

  • € 2,39 / kg (excl. btw) voor thuisbatterijen op basis van lithium-ion

  • € 1,27 / kg (excl. btw) voor thuisbatterijen op basis van zoutwater

Deze nieuwe bijdrage dekt de kosten voor registratie, preventie, sensibilisering, inzameling, ontmanteling, verwerking, recyclage, rapportering aan de overheid en ‘research & development’ om na te gaan of de batterijen een tweede leven kunnen krijgen. Met andere woorden: alle kosten zijn gedekt.

Dus op het moment dat je thuisbatterij na jaren van trouwe dienst vervangen wordt, hoef je je geen zorgen meer te maken over waar je ermee naartoe moet en dit je geen fortuin meer gaan kosten.  

Contacteer ons