laadsystemen.jpg
VPV Sun Solutions

De AFIR Wetgeving voor laadpalen

Op 13 april werd in de Europese Unie een nieuwe regelgeving goedgekeurd die een belangrijke stap betekent voor de transparantie van prijzen bij openbare laadpalen. 

EUROPA

Nieuwe AFIR-wet vergemakkelijkt elektrisch rijden in Europa.

Wat is AFIR?

De AFIR-wet is een onderdeel van Fit for 55 en werd in 2021 voorgesteld door de Europese Commissie. Het richt zich op het opzetten van een uitgebreide infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, met een bijzondere nadruk op laadpalen voor elektrische voertuigen.

De AFIR-wet heeft als doel elektrisch rijden in Europa te vergemakkelijken en betreft alle openbare laadpunten in de EU. 

Wat veranderd er?

TRANSPARANT BETAALSYSTEEM

Alle openbare laadpalen in de EU moeten gebruikers de mogelijkheid bieden om anoniem een laadsessie te starten en te betalen, zonder de noodzaak van een account of contract.

Alle nieuwe openbare DC-laadpalen (geïnstalleerd na 13 april 2024) van 50 kW of meer moeten de mogelijkheid bieden aan de gebruiker om elektronisch te betalen via een kaartlezer of een contactloze methode.

Voor openbare AC-laadpalen van minder dan of gelijk aan 50 kW, is het gebruik van online betaling via een QR-code ook toegestaan, naast of als alternatief voor een kaartlezer.

Deze regelgeving is voordelig voor particuliere gebruikers die af en toe openbare laadpalen gebruiken, aangezien ze geen speciale laadpas meer nodig hebben. Voor frequente gebruikers en bedrijven die terugbetaling moeten doen blijft een laadpas echter de meest praktische optie vanwege de overzichtelijke facturering.

PRIJSTRANSARANTIE

Wat moet worden aangegeven?

  • Prijs per kWh
  • Starttarief
  • Rotatietarief
  • Eventueel andere kosten

Laadpunten die niet onder de AFIR-wet vallen:

  • Bedrijven die laadpalen hebben op een grotere parking die enkel door werknemers van dat bedrijf kunnen gebruikt worden,
  • Alle residentiële oplaadpunten (bij een privéwoning, appartementsgebouw, …) die slechts door een beperkte groep mensen wordt gebruikt (gezin, bewoners, …)
  • Laadpunten die op een locatie staan met poorten en andere barrières die alleen open gaan voor externen op verzoek of met een afspraak.

Geniet nog tot 31/08/2024 van het belastingsvoordeel!

Voor de aankoop en plaatsing van een thuislaadstation

CONTACTEER ONS VOOR EEN OFFERTE

KLIK HIER

Contacteer ons